5 Lucruri Pe Care Trebuie Sa Le Stii Inainte Sa-ti Cumperi Bicicleta Electrica

Avantajele reale ale bicicletelor electronice sunt eficiența de care dau dovada pe trasee in panta, rezistența la vânt și o autonomie excelenta. Dacă suferi de dureri de genunchi sau de astm bronșic indus de exerciții fizice, o bicicleta electrica este modul ideal de a te bucura de ciclism. Oferă aceleași avantaje majore ca și o bicicleta traditionala, inclusiv eficiența costurilor, beneficiile pentru sănătate și conexiunea cu o comunitate, permitandu-ti, in acelasi timp, sa ajungi la destinatie fresh si relaxat.

cum sa-ti cumperi o bicicleta electrica

Daca esti convins de beneficiile unei biciclete electrcie si esti pe punctul de a-ti achizitiona una, iata ce trebuie sa stii inainte de a-ti alege un model:

1. Tipul de traseu pe care o vei folosi cel mai frecvent

Bicicletele electrice sunt concepute pentru persoane diferite și în scopuri diferite. Depinde de tine sa decizi cum si unde o vei folosi cel mai des.

In acest moment, exista o diversitate uriasa pe piata, cu modele concepute pentru naveta in zone urbane, croaziera pe distante lungi, ciclism montan, ciclism pe teren accidentat sau nisipos, transport de copii etc.

Tu pe ce fel de teren vei circula cel mai des?

2. Capacitatea

Există două tipuri principale de biciclete electrice. Prima, si cea mai des intalnita este cea denumita si "pedelec". Acest tip de sistem monitorizează pedalatul ciclistului și ii ofera automat asistență electrica, de obicei în funcție de forță și viteză.

În majoritatea țărilor, puterea motorului este reglementată și limitată la 250 W, iar viteza maximă este de până la 25 km/h. Când se ajunge la această viteză, motorul se oprește automat.

Există, de asemenea, biciclete rapide de înaltă performanță care pot atinge o viteză de aproximativ 45 k/h, dar utilizatorii trebuie să dețină un permis special, plăcute de inmatriculare și asigurare. Legislatia in domeniu difera de la tara la tara, de aceea este important sa te asiguri ca modelul ales de tine este in conformitate cu reglementarile actuale din Romania sau tara ta de domiciliu.

3. Motorul

Când vine vorba de motoare, ele sunt de doua feluri principale: amplasat in butucul rotii (hub motor assist), sau amplasat central, in zona axului pedalier (crank motor assist). In functie de motor, comenzile electronice pot include un senzor care detectează cât de greu pedalezi și care dozeaza asistenta electrica in mod corespunzator. De obicei, bicicletele cu motorul in butucul rotii performeaza foarte bine pe trasee montane, dar pot fi un pic zgomotoase, in functie de brand si model.

Cele cu motorul amplasat central tind să fie foarte silențioase si merg cel mai bine in zonele urbane sau pe trasee line.

Indiferent de amplasarea, insa, ar trebui sa alegi o bicicleta al carei motor este fabricat de un producator de renume, cum ar fi Bosch, Yamaha, Shimano sau 8fun.

4. Bateria

Bateriile cu litiu-ion sunt peste tot, deci nu este deloc surprinzător să le găsim alimentând si bicicletele electrice. Bicicletele mai scumpe au baterii de o calitate superioara, care sunt mai ușoare, se încarcă rapid și durează mai mult.

Insa si cele mai bune baterii se degradează în timp, menținând o încărcare mai mică pe măsură ce îmbătrânesc. De obicei, bateriile cu litiu-ion ofera aproximativ 800 de cicluri complete de încărcare - echivalentul a 3 ani de naveta zilnica.

Ele supraviețuiesc mai mult cu o utilizare optimizata, deci ar trebui să obții cel puțin 2.000 de cicluri de jumătate de încărcare. Acestea sunt estimări pesimiste, deși, în practică, o viață a bateriilor de câțiva ani este destul de ușor de realizat. O încărcare completă durează de obicei între două și jumătate până la șase ore, în funcție de producător, capacitatea bateriei și chimia bateriei.

Calitatea bateriei face o diferenta uriasa, asigura-te deci ca producatorul este unul recunoscut,  (Sony, Samsung sau Panasonic) și că ofera o garantie de cel puțin doi ani.

5. Autonomia

Distanța pe care o bicicletă electronică o parcurge pe o singură încărcare a bateriei se numește autonomie. Este probabil cea mai importantă specificație.

În cazul în care traseul tau zilnic implică un deal mare, de exemplu, nu-ti doresti să ramai fara baterie la jumătatea drumului. Fără putere, o bicicleta electrica este doar o bicicletă traditionala. Autonomia depinde de capacitatea bateriei, de greutatea ta, de viteza, presiunea din anvelope si diferenta de nivel a traseului.

Dacă ai de gand sa parcurgi doar zece kilometri pe zi, nu ai nevoie de o autonomie mai mare de 45 km. Cu toate acestea, ar trebui sa-ti iei o bicicletă cu o autonomie cat mai generoasa, deoarece aceasta va scădea pe măsură ce bateria va îmbătrâni și va reduce capacitatea.

Acestea fiind spuse, partea cea mai importantă (și distractivă) a cumpărării unei biciclete electrice este testul in sine. Acesta iti va permite să dai deoparte orice indoiala sau certitudine și să-ti raspunzi, onest, la intrebarile  “Îmi place această bicicletă?” “Este acest model ceea ce îmi trebuie?”.